ידוע כי במדינה חופשית ודמוקרטית, שמור לכל חופש העיסוק. עובד יכול לבחור לעזוב משרה שאיננה מעוניין בה ומעסיק יכול לפטר עובד, כאשר השיקולים לכך ענייניים. אבל, גם לחופש יש גבולות מסוימים, כדי למנוע ניצול לרעה. פיטורים שלא כדין מהווים דוגמא לפעולה של מעסיק, המנוגדת לתום הלב. עו"ד לדיני עבודה מסבירים כי מדובר על פיטורים של עובד או עובדת משיקולים זרים ועם מציאות כזאת אפשר להתמודד. עו"ד לדיני עבודה יכולה להתערב במקרה הזה, תוך בחינת נסיבות המקרה.
פיטורים שלא כדין – דוגמאות מהחיים
ניתן להצביע על דוגמאות שונות למקרי פיטורים שלא כדין. אלה כמה מקרים מייצגים:
- פיטורים ללא שימוע – כאמור, הזכות לפטר שמורה למעסיק. יחד עם זאת, גם לעובד יש זכות, זכות לעבור שימוע ולהציג את טיעוניו כנגד הפיטורין. אם מעסיק בוחר לפטר מבלי להעניק לעובד את זכות השימוע, הרי שחסר פה עקרון תום הלב.
- אפליה – דוגמא נוספת של פיטורים שלא כדין הינה בשל אפליה. כך למשל פיטורין של עובד שביצועיו טובים כמו של אחרים בתפקידו, אולם הוא מבוגר ובחברה רוצים להוביל העסקת צעירים שעלות העסקתם זולה יותר.
- פיטורים בשל נסיבות זרות – כאשר עובד או עובדת מפטורים ללא סיבה מהותית או בשל נסיבות שלא אמורות להוביל לפיטורים. למשל, פיטורי עובד שמנסה לקדם התארגנות חוקית של ועד עובדים. או פיטורים מתוך רצון להימנע מתשלומים שונים לעובד, כגון זכויות סוציאליות. פיטורים לפני תום שנת עבודה, על מנת להתחמק מצבירת זכויות שמגיעות לעובד שנחשב לוותיק ועוד.
פיטורים שלא כדין, מה עושים
על מנת להתמודד עם פיטורים שנעשו בשרירות לב, חשוב להתייעץ עם עו"ד לדיני עבודה המתמחה בייצוג עובדים מול מעסיקים ובבית הדין לעבודה.