מזה מספר שנים שתופעת הרילוקיישן תופסת תאוצה בזכות קשת רחבה של הזדמנויות חדשות. יחד עם זאת, על אף האפשרויות הקורצות, המעבר לחו"ל גם מציב לא מעט דרישות ואתגרים בירוקרטיים שיש להכיר, ולדעת כיצד לבצעם בצורה הנכונה והטובה ביותר.
מהי תופעת הרילוקיישן?
מגמות הגלובליזציה בארץ ובעולם ניכרות גם בשוק העבודה, בשל האפשרות להעביר כוח אדם מקצועי ומיומן לארצות בהן הוא מצוי בחסר. מדובר במעבר לתקופות מוגדרות או בלתי מוגבלות שיכול להתבצע למשל עקב רצון אישי לחיות בחו"ל, במסגרת מקום עבודה בינלאומי המעוניין לחזק סניפים במדינות אחרות, וכן לאור חיפוש עצמאי של עבודות חדשות בתנאים מועדפים. כלומר, הסיבות לרילוקיישן הינן רבות ואינדיבידואליות, אך לרוב נסבות סביב תנאי שכר ועבודה אטרקטיביים והזדמנות להתפתח ולקיים אורח חיים איכותי יותר מאשר ישראל. יחד עם זאת, את גובה השכר המוצע יש לחשב כמובן באופן יחסי ליוקר המחייה ולמיסים הנדרשים במדינת היעד.
מיהו קהל היעד של רילוקיישן
למעשה, רילוקיישן לחו"ל מתאים הן לצעירים רווקים בתחילת דרכם והן לבעלי משפחות מנוסים ומבוססים. התופעה נפוצה במיוחד במגזר ההיי-טק, תחום בו ישראל נחשבת למובילה וקיים ביקוש בינלאומי רב לבקרי בדיקות איכות, מהנדסים, אבטחת מידע ומתכנתי תוכנה. מלבד ענף ההיי-טק, קיים בחו"ל ביקוש רב לאנשים בעלי ידע מקצועי בתחומי האגרונומיה והחקלאות, בעיקר במדינות אפריקה, אסיה ודרום אמריקה. בנוסף, בארה"ב ובאירופה יש ביקוש ניכר למנהלי כספים, יועצים פיננסיים וכלכלנים, ובמדינות מסוימות בעולם גם קיים צורך ברופאים, יזמי נדל"ן, מומחי תקשורת ורואי חשבון.
הבירוקרטיה של רילוקיישן
העתקת החיים לחו"ל, ובמיוחד כשמדובר במעבר של משפחה שלמה, כרוכה בלא מעט הליכים בירוקראטיים מקדימים. על העיקריים שבהם נמנים:
– ויזה – על מנת לעבוד בחו"ל יש צורך בויזת עבודה, אשר תנאי קבלתה משתנים ממדינה למדינה. על פי רוב יותר פשוט וקל לבצע את ההליך למחזיקי דרכון זר או אזרחות במדינת היעד, וכן במקרים בהם הרילוקיישן מבוצע מטעם מקום עבודה. עבור כל היתר, מדובר בהליך בירוקראטי ארוך הכרוך בלא מעט מסמכים ואישורים, לכן מוטב להיעזר בשירותיה של חברת השמה לרילוקיישן המציעה שירות כולל בתחום, שמכיל בתוכו את כל הפן האדמיניסטרטיבי והמשפטי של תהליך המעבר לחו"ל.
– מקום מגורים – יש לאתר דירה מתאימה מבחינת איכותה וקרבתה למקום העבודה, מוסדות חינוך ומרכזי קניות. לאחר מכן, יש לערוך בעוד מועד חוזה שכירות תוך הכרת חוקי ומגבלות השכירות באותה המדינה. בנוסף, יש לברר מראש מהן המגבלות על העברת תכולת בית, מהו גובה המיסים ועמילות מכס עבור הליך זה, ומהו ההליך הנדרש לשחרור המטען בנמל היעד.
– תרגום מסמכים – המעבר לחו"ל כרוך בתרגום של מסמכים מגוונים לשפת מדינת היעד, כגון תעודות מקצועיות, תארים אקדמיים, תרגום מסמכים ואישורים רפואיים, רישיון נהיגה ודרכונים.
– חשבון בנק – בהתאם לאופן ההעסקה, יש להחליט אם להעביר את המשכורות לחשבון בנק בישראל או בחו"ל. לכל בחירה יש הליכים, יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר.
– ביטוח רפואי – יש להודיע תחילה לביטוח הלאומי על המעבר לחו"ל, על מנת להפסיק ולשלם באופן חודשי. כמו כן, עבור השהייה במדינות רבות בעולם יש לרכוש ביטוח רפואי פרטי, שבדרך כלל ממומן כולו או ברובו על ידי המעסיק. בעת בחירת פוליסת הבריאות חשוב לקרוא ולהבין היטב את התנאים, ובמידת הצורך להרחיבה עם תוספות רלוונטיות.
– סידורים נוספים – כוללים בין היתר פתיחת חשבון בנק, ביטוחיים רפואיים לבני המשפחה, והוצאת רישיון נהיגה בינלאומי.
לסיכום
עבור ישראלים רבים מהווה רילוקיישן הזדמנות להתחלה חדשה, עם אפשרויות נאות להתפתחות מקצועית ואישית. לפני הכל, המעבר מאפשר להם להעלות את רמת ההשתכרות, וכן את רמת החיים שלהם ושל בני משפחתם. בנוסף, במדינות מפותחות בחו"ל יש יותר אפשרויות ללמידה ולהתקדמות מבחינת המשרות המוצעות וכיווני הקריירה. ולבסוף, העתקת החיים למדינות מערביות פותחת גם שלל אפשרויות חברתיות, חינוכיות ותרבויות לכל בני המשפחה. מכאן שרילוקיישן המבוצע באופן נכון ומושכל, עם תכנון קפדני של כל הפרטים ומתוך מחשבה לטווח הארוך, בהחלט עשוי להוביל את החיים למקומות ולשיאים חדשים.